Voeding simpel gemaakt

De basisrichtlijn

Regelmatig zie ik mensen die verzuchten dat ze elk dieet al hebben geprobeerd. Elke keer vallen ze af maar als ze stoppen met het dieet komen ze de kilo’s weer aan en vaak nog meer. Mijn eerste advies is dan altijd: stop met diëten! Als je je voeding wilt veranderen moet dat een echte leefstijlverandering zijn. Een verandering die je de rest van je leven vol kunt houden, zonder dat je het idee hebt dat je beperkt bent in wat je kunt eten.

Je ‘mag’ dus alles eten maar het gaat er om waar je het accent legt. Dat kan heel persoonlijk zijn. Iemand die diabetes heeft adviseer ik andere producten te eten dan iemand met prikkelbare darm syndroom. Maar er loopt een rode draad door al die adviezen, iets wat je in onderzoeken naar het beste voedingspatroon ook steeds terug ziet komen: eet niet te veel, voornamelijk groenten.

Als je iets onthoud uit deze blog, zorg dan dat het dat zinnetje is. Als je soms verdwaald in alle info over eten is dit je mantra. Eet niet te veel, voornamelijk groenten.

Een klein bordje

‘Eet niet te veel’ gaat over de grootte van de porties. Als je (te) grote porties eet geeft je maag steeds later een signaal af dat je vol zit. Je went aan een bepaalde hoeveelheid voedsel in de maag. Kijk of je je porties langzaamaan wat kan verkleinen. Schep maar 1x op. Of eet van een kleiner bord, een hele makkelijke methode om minder te eten. Eet niet te snel, het duurt even voordat het seintje ‘vol’ van je maag naar je hoofd is. Door langzamer te eten en goed te voelen eet je minder snel te veel.

‘Eet niet te veel’ gaat ook over alle andere producten dan groenten. Als ik je vertel dat je nooit meer suiker mag eten voelt het als een beperking. Bovendien is het ook helemaal niet realistisch dat je dat de rest van je leven volhoudt. Maar als je wel taart mag eten, maar niet te veel, wordt het anders. Je kunt het minder vaak eten, of een kleinere portie. Vraag je vooral af of je dit echt lekker vind, als het iets anders is dan groenten. Vind je die hamburger van McDonalds lekker of neem je nu liever een salade en maak je thuis een keer een burger?

Groenten zijn fantastisch!

Dan de groenten. Groenten mag je zoveel eten als je wilt. Omdat er zoveel voedingsstoffen inzitten is het voor je lijf alleen maar goed. Als je alles wat je eet op een dag op één bord zou leggen, zou minimaal de helft uit groenten moeten bestaan. Daar kijken veel mensen van op, zij hebben vaak granen als basis (brood, pasta, rijst). Dat is wat we een Westers dieet noemen. Tijd om over te schakelen naar groenten als basis. Probeer in ieder geval bij je lunch en diner groenten te eten. Eet je een keer een tussendoortje: groenten! Fruit reken je niet mee bij de groentenhelft op je bord. Dat is namelijk heel gezond maar niet in grote hoeveelheden.

Nou is het even wennen, zoveel groenten. Niet iedereen is even enthousiast, ik hoor vaak terug dat ze eigenlijk niet zo van groenten te houden. Maar als ik doorvraag blijken ze vooral niet van ‘nederlandse’ doodgekookte groenten te houden. En he, die snap ik! Zachtgekookte broccoli of bloemkool met een papje is niet mijn ding. Maar wist je dat je groenten ook heerlijk kunt roosteren? Dan blijven ze knapperig en vol van smaak. Ik heb eigenlijk nog geen groentensoort ontdekt waarbij het niet werkt (maar laat het me vooral weten als jij die wel ontdekt!). Ik heb ook gehoord dat je hetzelfde effect kunt bereiken in een airfryer maar die heb ik zelf niet, dus niet geprobeerd.

Veel succes met het onderstaande recept, ik hoor graag hoe het was!

Geroosterde groenten

Wat heb je nodig?

- Groenten natuurlijk

- Olijfolie

- Zout

- Wat kruiden die je lekker vind

- Een oven, voorverwarmd op 200 graden

Snij de groenten in kleine stukken en doe ze in een schaal. Als het echt harde groenten is, zoals bietjes, kan het verstandig zijn om ze voor te koken, dan duurt het roosteren niet zo lang.

Giet een beetje olijfolie over de groenten en roer ze door. Je wil dat er een klein beetje olie aan de groenten zit maar niet te veel, anders worden de groenten papperig. Dus zuinig beginnen, eventueel nog een scheutje erbij.

Dan een beetje (zee)zout er over strooien en de kruiden. Hiermee kun je helemaal los! Ik ben zelf fan van kruidenboterkruiden maar ook van ras-el-hanout bij bloemkool, koekkruiden bij pompoen of italiaanse kruiden bij cherrytomaatjes.

Spreid de groenten uit in een enkele laag, in een ovenschaal of op een bakplaat met bakpapier. Dan kunnen ze de oven in.

De tijd is afhankelijk van welke groenten het is en hoe groot je de stukken gemaakt hebt. Meestal tussen de 20 en 30 minuten. Haal de groenten elke 10 minuten even uit de oven om te checken en om te roeren.

Als de groenten gaar zijn, haal je ze uit de oven. Je kunt ze dan nog verder in iets verwerken (saus en soep worden extra lekker) maar je kunt ze ook zo eten. Als je voorproeft, kijk dan uit dat niet alles al op is voor je aan tafel gaat!

Vorige
Vorige

Ode aan de hormonen!

Volgende
Volgende

Begin niet met 10.000 stappen