Ode aan de hormonen!

Vrouwelijke hormonen hebben een slechte naam. Als iemand suggereert dat je je op een bepaalde manier gedraagt vanwege je hormonen is dat nou niet echt een compliment. Bovendien kan je menstruatie met veel problemen komen. Buikpijn, heftig bloedverlies, pijnlijke borsten, het is allemaal geen pretje. In mijn praktijk zie ik dan ook regelmatig vrouwen met hormonale klachten.

Maar vandaag wil ik de mooie kant van je cyclus eens belichten. Want zoals bij al je eigenschappen is je zwakheid ook je kracht. Ik denk dat als je inzicht hebt in hoe je cyclus werkt, je daar juist gebruik van kunt maken. Je weet dan namelijk wanneer het de beste tijd in de maand is om dingen aan te pakken. Of juist om iets in te plannen wat reflectie en inzicht nodig heeft. Je cyclus heeft het allemaal in zich!

Je kunt je cyclus vergelijken met de 4 seizoenen in een jaar. Ik vind het altijd weer mooi om te zien hoe patronen in de natuur zich laten zien in ons lichaam. En je cyclus is er zo een.

De eerste dag van je cyclus is de eerste dag van je menstruatie. Dit is winter. Eigenlijk alle hormonen zijn laag. Je bent in jezelf gekeerd en bezig met reflectie. Het is een goed moment om te kijken welke oude patronen je kunt en mag loslaten. Bij winter in de natuur hoort rust. Plan de dagen van je menstruatie dan ook niet te veel in, zorg dat je veel thuis kunt zijn als je daar behoefte aan hebt.

Dan komt de lente, de periode naar je eisprong toe. In deze periode loopt je oestrogeen op. Dit zorgt er voor dat er een eitje gaat rijpen. Een oplopend oestrogeen zorgt voor een energiek gevoel. Je bent gemotiveerd en wil graag dingen voor elkaar krijgen. Gebruik deze dagen om nieuwe plannen te maken en je handen uit je mouwen te steken!

Na lente volgt zomer en na rijping volgt eisprong. De periode rond deze eisprong, ook wel ovulatie genoemd, staat bol van de positieve energie. Je libido is ook hoog rond deze tijd, dus als je een partner hebt is dit de tijd om wat extra aandacht aan elkaar te besteden.

Na je eisprong daalt je oestrogeen en wordt progesteron het hormoon wat de boventoon voert. Progesteron is het hormoon waardoor je een rustige focus krijgt. Dit is de tijd van de maand om projecten af te maken, om de dingen te doen waar je die focus voor nodig hebt. De herfst, waarbij je je klaarmaakt voor de winter, is de periode waarbij je oogst wat je eerder hebt gezaaid. Als je progesteron daalt ben je weer bij de winter en dus je menstruatie aangekomen.

Als je na het lezen van dit stuk denkt: ‘he, dit is niet helemaal hoe het bij mij gaat’, dan kan dat kloppen. Hormonen zijn nogal eens uit balans. Dan ervaar je als vrouw vooral de problemen die bij een overschot of tekort komen kijken, zoals heftige menstruaties, buikpijn en een laag libido. Veel vrouwen krijgen dan van hun dokter de pil of het spiraaltje. Deze hormonale anticonceptie zorgt er voor dat je eigen cyclus onderdrukt wordt en je hormoonspiegel vrij vlak is. Dat kan soms prettig zijn en je hormoonproblemen (tijdelijk) oplossen. Maar helaas heeft dit regelmatig veel bijwerkingen.

Gelukkig kun je hormonale problemen vaak ook op andere manieren oplossen. Door bijvoorbeeld anders te eten, te letten op een goede stoelgang en eventueel door supplementen te gebruiken. Heb je last van PMS, heftige menstruaties of ben je bang om te stoppen met de pil? In de aankomende weken zal ik nog een aantal blogs schrijven die over deze onderwerpen gaan zodat je weet wat er speelt in je lichaam en wat je kunt doen om de balans te herstellen.

Vorige
Vorige

Hormoonperikelen: heftige menstruatie

Volgende
Volgende

Voeding simpel gemaakt