Een gezonde leefstijl. Goed idee, maar waar begin je?

Aandacht voor leefstijl is hot. Op bekende nieuwswebsites vind je bijna dagelijks artikelen over gezonder leven. Op Instagram struikel je bijna over de influencers die je laten zien hoe zij gezond eten of welke fitnessroutine ze volgen. Maar het verwarrende is dat zoveel artikelen en experts elkaar tegenspreken. Moet je nu ‘plant-based’ of koolhydraatarm? En is HIIT de nieuwe hit, of doe je juist goed aan good old fashioned yoga?

De praktische starttip voor iedereen

Ik heb geen kant-en-klaar dieet of fitnessplan voor je. Maar wel een tip die iedereen meteen kan toepassen: begin met het luisteren naar je eigen lichaam. Dat kan namelijk heel goed aangeven wat het nodig heeft op ieder moment.

Een korte tip maar zeker geen makkelijke. Ik heb het zelf echt moeten leren en vind het nog regelmatig erg lastig. Want er zijn zoveel prikkels om je heen dat je je lijf niet hoort. Er zijn andere mensen, geluiden, notificaties. En het komt vaak ook wel lekker uit om de signalen die je lichaam geeft gewoon te negeren. Bijvoorbeeld als het aangeeft dat het rust nodig heeft terwijl je eigenlijk een hele drukke week hebt.

Vragen, vragen, vragen

Fijn aan deze tip is dat je het op alles kunt toepassen. Op eten en bewegen, op je mentale en sociale gezondheid. Je doet het door bewust even stil te staan bij wat je doet. En dan vraag je het gewoon aan jezelf. Is dit wat ik nu echt wil? Eet ik dit omdat ik honger heb of omdat ik me verveel, verdrietig ben of het me door een ander wordt opgedrongen? Ga ik hardlopen omdat mijn lijf dat fijn vind of omdat ik vind dat het moet? Heb ik deze afspraak omdat ik er plezier en energie uithaal of uit verplichting? Hoe voelt mijn lichaam zich er eigenlijk over?

Begin alleen met je deze vragen te stellen. Soms zul je er dan wel gelijk een actie aan willen of kunnen verbinden maar soms ook niet. Je voelt bijvoorbeeld prima aan dat je helemaal geen zin hebt in dat verplichte familiefeestje maar je oma wordt maar een keer 90 jaar. Of, voorbeeld uit eigen ervaring 😉, je weet wel dat je die reep chocola eet omdat je een rotdag hebt gehad maar hé daardoor voelde je jezelf wel een stuk beter. Het ondernemen van actie is niet het punt, als je het maar opmerkt en er bewust een notitie van maakt. Mensen die een persoonlijk traject bij mij volgen krijgen daar een dagboek voor, maar je kunt het ook alleen mentaal doen.

Geen doel maar een reis

Als je erin slaagt regelmatig stil te staan bij de behoeften van je lichaam, gaan je acties vervolgens vanzelf veranderen. Je gaat toch even dat wandelingetje maken, omdat je voelt dat je lijf beweging nodig heeft. Je merkt dat je eigenlijk meer zin hebt in groenten dan in een snelle snaai. Zo ga je langzaam op weg naar een stijl die bij jou en je lichaam past. Want er is geen one-size-fits-all als het om leefstijl gaat. Jij bent uniek, dus je lichaam en leefstijl zijn dat ook. En er is ook geen einddoel. Het is een reis waarbij je nieuwsgierig kunt blijven naar wat vandaag goed is voor jou. Fijne reis!

Vorige
Vorige

Begin niet met 10.000 stappen