Hormoonperikelen: PMS
Oke, ik gooi het er gelijk maar in: PMS zit niet tussen je oren! Je bent geen aansteller of té gevoelig. Het zijn heel vervelende klachten, die te maken hebben met een disbalans van je hormonen. Daarom ben je elke maand voor je menstruatie zo labiel, heb je hoofdpijn en pijnlijke borsten. Het is niet normaal, niet iets om je voor te schamen maar wel een probleem waar je iets aan kunt doen.
Ook PMS wordt veroorzaakt door een (relatieve) oestrogeendominantie. Als je mijn vorige blog Hormoonperikelen: heftige menstruaties nog niet gelezen hebt, raad ik je aan dat eerst te doen. In die post gaat het vooral over een absolute oestrogeendominantie: door te veel aanmaak of te weinig afbraak is er te veel oestrogeen in je lijf aanwezig. Maar je kunt ook last hebben van een relatieve oestrogeendominantie. In dat geval maak je te weinig progesteron aan. Zoals je in de onderstaande grafiek kunt zien daalt na de eisprong je oestrogeen, daar estradiol genoemd, en wordt je progesteron hoog. Maar als je oestrogeen wel daalt maar er geen progesteron wordt aangemaakt, blijft je oestrogeenlevel boven dat van je progesteron en heb je dus een relatieve oestrogeendominantie.
Progesteron wordt gemaakt door het corpus luteum, het gele lichaam. Dit is wat overblijft in je eierstok op de plek waar het eitje van de maand is gesprongen. Ook worden er kleine hoeveelheden gemaakt in de bijnieren. Progesteron is je chill-hormoon. Het zorgt voor een relaxte focus en verbeterd je slaapkwaliteit. Het zorgt dat het baarmoederslijmvlies goed uitrijpt (en er dus geen grote stolsels vrijkomen tijdens je menstruatie) en werkt vocht afdrijvend. Erg belangrijk dus om je lekker in je vel te voelen.
Iedere vrouw krijgt te maken met een verminderde progesteronproductie omdat je ouder wordt. Al jaren voor de overgang worden de eicellen van mindere kwaliteit en steeds vaker heb je een cyclus waarin er geen eisprong is. Toch krijgen niet alle vrouwen daar (heftige) klachten van. Dat komt omdat bij een goede balans ook de oestrogeenproductie afneemt.
Wanneer die balans niet goed is, is er vaak sprake van (chronische) stress. Je bijnieren maken namelijk cortisol, het stresshormoon, van progesteron. Als je veel stress hebt wordt alle progesteron die je aanmaakt dus omgezet in cortisol. Zo blijft er van je chill-hormoon niets over en je stress neemt toe. Daarom voel je je labiel en ‘on edge’.
Het cortisol neemt ook de receptor, dat is het plekje op de cellen waarmee boodschappen kunnen worden doorgegeven, in beslag van de progesteron. Als er langdurig veel cortisol is worden de receptoren minder gevoelig en voel je het tekort van progesteron nog sterker.
Tijd dus om je stress aan te gaan pakken. Daar heb je veel verschillende manieren voor. Je kunt gaan mediteren of ademhalingsoefeningen doen. Je kunt een dankbaarheidsdagboek gaan bijhouden of intuïtief schrijven. Je kunt een coach zoeken of eindelijk die hobby weer eens oppakken waar je zoveel plezier uit haalt maar waar je geen tijd voor maakt. Het werkt het beste als je over de dag kleine momenten van ontspanning kunt vinden. Dus ga zitten met die kop thee en probeer daar even helemaal van te genieten. Leg je telefoon weg tijdens dat gesprek met je vriendin en ga er helemaal in op. Maak prioriteit van ontspanning.
Je kunt ook supplementen inzetten om je hierbij te ondersteunen. Een mooie is Ashwaganda, een kruid wat al duizenden jaren in de Ayurvedische geneeskunde gebruikt wordt. Dit verminderd je stress en zorgt voor meer balans in de bijnieren. Let wel op dat je het niet mag gebruiken als je zwanger bent, medicatie gebruikt die je immuunsysteem onderdrukken, een te snel werkende schildkier of een leverziekte hebt.
Wil je hier meer over weten, weet je niet waar je moet beginnen of kun je wel wat hulp gebruiken om hier mee aan de slag te gaan? Neem dan contact met me op, ik kan je helpen!