Hormoonperikelen: heftige menstruatie
Heftige menstruaties zijn een veel voorkomend probleem. Ik zie met grote regelmaat vrouwen die hier last van hebben. Heftig bloedverlies, zoveel buikpijn dat je uitgeschakeld op de bank ligt, hoofdpijn, pijnlijke borsten. En vaak doen vrouwen hier zelf nogal laconiek over: het hoort er bij. Maar echt, het hoort er niet bij. Ja, je kunt je wat anders voelen tijdens je menstruatie, iets minder energie, iets meer naar binnen gekeerd. Alleen op de bank kunnen liggen met een warme kruik op je buik is niet normaal. Dan wordt het tijd om te kijken wat de oorzaak is.
De meest voorkomende oorzaak is oestrogeendominantie. Zoals je kunt lezen in Ode aan de hormonen! is oestrogeen in een gebalanceerde cyclus vooral aanwezig in de eerst helft, voor de eisprong. Daarna neemt het af en gaat progesteron de boventoon voeren. Bij oestrogeendominantie gebeurd dit niet, oestrogeen blijft in de meerderheid. Omdat oestrogeen onder andere zorgt voor de rijping van het baarmoederslijmvlies geeft veel oestrogeen ook veel baarmoederslijmvlies. Dat raak je dan kwijt tijdens je menstruatie, met als gevolg veel en langdurig bloedverlies, vaak met grote stolsels.
Oestrogeendominantie ontstaat doordat er óf te veel oestrogeen wordt aangemaakt óf te weinig wordt afgebroken. Ook kun je te weinig progesteron hebben waardoor je relatief te veel oestrogenen krijgt. Over dat laatste zal mijn volgende blog gaan, dus zorg dat je die niet mist!
Oestrogeen wordt aangemaakt in de eierstokken, de bijnieren en in vetweefsel. De oorzaak van een te grote aanmaak is vaak overgewicht. Het zal je niet verbazen dat het advies dan ook afvallen is. Dat kan ontzettend lastig zijn als je hormonen zo uit balans zijn. Het gaat het beste met een ontstekingsremmend dieet. Oestrogeen is namelijk ontstekingsbevorderend en er is bij veel oestrogeen vaak sprake van een laaggradige ontsteking in het lichaam. Door dat op te lossen komt er weer balans. Een ontstekingsremmend dieet bestaat onder andere uit veel groenten, geen suiker, tarwe of lactose. Zoek maar eens op het Auto-Immuun Protocol. Na 2 tot 3 maanden ga je het verschil merken!
Te weinig afbraak van oestrogeen heeft verschillende oorzaken. De lever speelt hier een grote rol in. Als deze het te druk heeft met het afbreken van andere zaken, zoals medicatie of alcohol, komt het aan de oestrogenen niet toe. Stoppen met alcohol kan een groot verschil maken. Een tekort aan vitaminen of mineralen maakt het voor de lever onmogelijk om zijn werk goed te doen. Een volwaardig voedingspatroon met eventuele supplementen om aan te vullen is dus van groot belang.
De afvoer van oestrogenen die je niet meer nodig hebt gaat via de darmen. Bij obstipatie werkt die afvoer niet goed en blijft het oestrogeen dus in je lichaam. Zorg dat je voldoende vezels en vocht binnen krijgt en dat je dagelijks beweegt zodat je soepele ontlasting hebt.
Behalve oestrogeendominantie zijn er natuurlijk ook andere oorzaken voor heftige menstruaties. Denk bijvoorbeeld aan stollingsproblemen of een te traag werkende schildklier. Ook endometriose geeft heftige menstruaties, maar de oorzaak van endometriose is dan weer langdurige oestrogeendominantie. Als je last hebt van heftige menstruaties is het zeker zinvol om een keer langs je huisarts te gaan. Die kan met je kijken wat de oorzaak is en eventueel ook je ijzer bepalen. Dat kan namelijk te laag worden als je zo heftig menstrueert!
Let wel op dat veel huisartsen weinig weten over (relatieve) oestrogeendominantie. De pil wordt dan aangeraden bij vrouwen die klachten hebben. Dat geeft inderdaad tijdelijk verlichting maar zodra je stopt komen de klachten gelijk weer terug. Door je oestrogeendominantie aan te pakken los je de oorzaak op van je klachten, en dat is veel duurzamer. Kom je er zelf niet uit? Dan help ik je graag!
Ik heb geprobeerd het ingewikkelde onderwerp oestrogeendominantie hier in een notendop te behandelen. Er is nog veel meer over te zeggen. Heb je vragen of opmerkingen over dit onderwerp? Stuur me dan vooral een mailtje op anne@dokterdekker.com.