Hormoonperikelen:(Stoppen met) de pil
Hormonale anticonceptie zoals de pil en het spiraaltje kunnen fantastische middelen voor anticonceptie zijn. Ze zijn, bij juist gebruik, erg betrouwbaar en de introductie van de pil heeft een grote maatschappelijke verandering teweeg gebracht. Vrouwen konden meer invloed uitoefenen op het ontstaan van een zwangerschap en dat heeft het aantal ongewenste zwangerschappen (en het totale geboortecijfer) drastisch naar beneden gebracht.
Maar de pil wordt ook vaak voorgeschreven aan vrouwen die hormonale klachten hebben. Dat werkt goed, menstruaties worden minder heftig en pijnlijk, hoofdpijn verdwijnt. Ik ben zelf als puber ook zo begonnen en heb in mijn eerste jaren als huisarts dit regelmatig geadviseerd. Ik wist eigenlijk niets over een disbalans in hormonen en bovendien waren die vrouwen echt van hun klachten af.
Toen stopte ik zelf met de pil omdat ik zwanger wilde worden. Het duurde alleen wel een jaar voordat mijn cyclus weer op gang kwam. En dat is lang als je een zwangerschapswens hebt, dan ben je nog liever gisteren dan vandaag zwanger. Ik ging zoeken in de literatuur en het bleek dat het helemaal niet abnormaal was dat het zo lang duurde. Ik merkte ook dat ik me veel fijner voelde zonder pil en als je iets zelf hebt ervaren ga je bewuster registreren hoe het bij anderen is. Ik hoorde van vrouwen die er depressief van werden, hun libido kwijt raakten en soms kilo’s aan kwamen. Als je de cijfers er op naslaat lees je dat depressie voorkomt bij 1 tot 10% van de vrouwen die de pil gebruiken! Daarbij loop je een weliswaar kleine, maar toch verhoogde kans op trombose en borstkanker. Sindsdien ben ik er geen fan meer van om de pil voor te schrijven bij hormonale problemen. Ook omdat die problemen meestal weer terug komen als je stopt met de pil, soms zelfs in ergere mate.
Moet je nu dan gelijk stoppen met de pil? Dat ligt natuurlijk aan jouw persoonlijke situatie. Als je de pil gebruikt en je hebt geen klachten is er niet gelijk een reden om te stoppen. Hou dan in je achterhoofd dat als je zwanger wilt worden, het goed is om zeker 6 maanden voor je echt zwanger wilt worden te stoppen. En dat als je klachten had vóór je met de pil startte, het goed kan dat deze klachten terugkomen. Je hoeft dan niet gelijk weer met de pil te starten, er zijn ook andere opties om een disbalans in hormonen op te lossen!
Als je de pil gebruikt als anticonceptie is het zeker niet verstandig om hem gelijk in de vuilnisbak te gooien. Denk eerst goed na over hoe je dan gaat zorgen dat je niet zwanger wordt. Je kunt denken aan een koperspiraaltje of condoomgebruik. Overleg met een professional met een open mind en die je vertrouwt over wat voor jou een goede keuze is.
Heb je klachten die een bijwerking van de pil kunnen zijn en wil je graag stoppen? Dan raad ik je aan een ‘detox’ te doen. Je hoeft niet te gaan sapvasten of iets dergelijks maar doe het stoppen wel heel bewust en help je lichaam om de overgang te maken. Drink veel water en groene thee. Dit helpt je om afvalstoffen kwijt te raken. Eet veel groene groenten, goede vetten en eiwitten. Denk hierbij aan avocado, noten, olijfolie en vette vis zoals zalm, makreel en haring. Stop een maand met caffeine, alcohol en suiker en hou dit langer vol als je merkt dat je klachten hebt.
En nog een tip voor iedereen die nog aan de pil zit of er net af komt: de pil zorgt voor een verminderde hoeveelheid zink in je lichaam. Zink heb je nodig voor onder andere een optimaal werkend immuunsysteem. Zorg dat je hier wat extra van neemt, ongeveer 15-20 mg per dag.
Heb je veel last van een hormonale disbalans als je stopt met de pil? Lees dan ook mijn blogs over heftige menstruaties en PMS. Hier vind je praktische tips over hoe je om kunt gaan met deze klachten. Wil je graag onder begeleiding stoppen met de pil? Dan help ik je graag. In een half jaar kun je stoppen met de pil en de klachten aanpakken die daarbij (weer) ontstaan.